Os mennesker har ingen kontrol over naturens magter, vi skal passe på jorden. Cumbre Vieja som ligger på La Palma, oplevede i 2021 et hvor 35.000 ud af 85.000 som bor på øen kunne være berørt af udbruddet.

Rundt i verden er der mere end 1800 vulkaner, over jordensoverflade. Der findes sikkert flere underjorden.

Kendetegnet for vulkaner er huller i jorden, hvor varmestykker “stenmateriale”, aske, gasser og varme bliver skudt op i luften når en vulkan går i udbrud. Men der findes aktive vulkaner og det som kaldes sovende vulkaner. Kilimanjaro, som ligger i Tanzania er en sovende vulkan og en vulkan som rigtig mange bestier hvert år. Mauna Loa, som er verdens mest aktive vulkan – er der har været aktivitet siden 1983 og stadig er igang.

Mount Fuji og Kilimanjaro, er top vulkaner som rigtig mange outdoor rejsende elsker at besøge.

Mauna Loa / Kilauea, Hawaii

Hawaii er et skatkammer af utrolig naturlig skønhed. Men det er ikke kun de fantastiske landskaber, der gør denne stat så mindeværdig; der er også nogle meget unikke og aktive vulkaner, som du også kan opleve! Mauna Loa i Hawaii Volcanoes National Park har været urolig siden 1843 med 33 udbrud fra dengang.

Mens den mindre Kilauea ud for Highway 13 heller ikke giver op – den er energisk, selv når den sover (den har haft mindst seks større udbrud). Hvis du nogensinde besøger disse fantastiske områder, skal du sørge for ikke at gå glip af at køre rundt op i området, hvor adgangsvejene kan være lukket på grund af aktive udbrud eller anden risiko for mindre udbrud. Hawaii er typisk varmt, men tager i på tur for at se verdens største og mest aktive vulkan, så husk sweatshirten eller jakken. Der kan være rigtig kold.

Mount Fuji, Japan

En perfekt formet vulkan med en kegleform og en smuk snedækket top, som også er en af de mest berømte vulkaner i hele verden, står over for en aktiv trussel, da det sidste udbrud fandt sted i 1708, så det burde være sikkert nok at bestige, men hvis du føler dig nervøs, så tag derop i kirsebærblomstsæsonen, når de er bedst!

Eyjafjallajökull, Island

Eyjafjallajökull, en af Islands mange vulkaner, forårsagede et helvede for luftfartsindustrien i april 2010, da den gik i udbrud og aflyste hundredvis af flyvninger. Tusinder blev strandet, fordi askeskyer fra denne jokulhlaup (isflod) gjorde sigtbarheden dårlig over dele af eller hele storedele af luften over Island, men heldigvis havde alle deres mobiltelefoner, så de kunne bruge GPS til at finde ud af, hvordan tingene stod med overnatningsmuligheder i nærheden af lufthavnene! – Dermed stadig en aktiv vulkan. Grimsvötn som også er en vulkan på Island gik i udbrud året efter i maj 2011.

Kilimanjaro, Tanzania

Kilimanjaro er det vi kalder en sovende vulkan i som ligger i Tanzania, tæt op af Kenya, Afrika. Det er toppen af Afrika hvis du når når til toppen højde på mere end 5.895 meter! Vandreturen til toppen kan være krævende, men vil også få dit hjerte til at pumpe af spænding og glæde når du nærmer dig toppen. Kilimanjaro er et bjerg for friluftselskere, det er et bjerg du kan bestige med et par månederstræning. Du kan se programmet med “Klædt af mod toppen med familien Wozniacki”, her bliver de trænet til at skulle bestige Kilimanjaro.

Mount Etna, Italien

Etna er Europas største og mest besøgte Vulkan, med en højde på 3.357 meter. Flere tusinder af turister besøger hvert år Sicilien i Italien, for at komme så tæt på Etna vulkanen som overhovedet muligt. Det er klart Sicilien’s svar på vores Legoland, alle udelandske gæster kommer til Sicilien for at besøge Etna vulkanen. Der er mange guider som tjener til dagen og vejen på at guide folk rundt. Etna Vulkanen er også på UNESCO’s verdensarvsliste over bevarede områder.

Mayon, Albay, Filippinerne

Mayon er en symmetrisk symmetrisk vulkan med stejle sider i Filippinerne, som er 2463 meter høj. Den ligger på en aktiv konvergent grænse, der adskiller den eurasiske plade fra den filippinske, og har pyroklastisk lava, hvilket betyder, at den vil give dig en ekstrem brændende fornemmelse, hvis du rører ved den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *